Zvolte si oblast:

Saste Roma učí zachraňovat životy – pomocí e-learningu, tance, hudby i inspirativních příběhů

oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace
oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace

Vydáno

Osvěta o civilizačních onemocněních nemusí být nuda. Projekt Saste Roma využívá pro vzdělávání obyvatel vyloučených lokalit i široké veřejnosti různorodé kanály. O vybraných nemocech i zdravém životním stylu informuje pomocí tance, videoklipů, videí dobré praxe s osobními příběhy i brožurek nebo e-learningu. Pro každou věkovou skupinu vymýšlí jeho pracovníci něco jiného a unikátního.

Saste Roma umí vzdělávat i online

První polovina roku 2023 patřila především finalizaci obsáhlého vzdělávacího e-learningu nejen pro základní školy a víceletá gymnázia, ale i širokou veřejnost. V programu HOBIT (HOdina BIologie pro živoT) nyní najdou školy po celé republice interaktivní moduly zaměřené na celkem 6 různých onemocnění: mozkovou mrtvici, srdeční infarkt, cukrovku 2. typu a obezitu, panickou poruchu, covid-19 a závislosti. Poslední jmenovaný modul vznikl ve spolupráce s Magistrátem města Brna. 

E-learning je zdarma a je možné jej absolvovat v rámci výuky, a to prezenčně i distančně. „Obsah modulů jsme připravovali na základě nejnovějších vědeckých poznatků o vzdělávaní dětí ve věku 10–15 let. Využili jsme proto tzv. education-entertainment. E-learning ale naučí životně důležité informace všechny, nejen žáky 2. stupně,“ popisuje vznik nového e-learningového programu jeho koordinátorka Renata Hejnová.

Nejčastější příznaky mrtvice si děti zapamatují díky písničce

Ve spolupráci s romskou zpěvačkou Tessie a brněnským dětským sborem Kantiléna vznikl druhý osvětový klip zaměřený na dětskou populaci. Zábavný a krátký text učí ty nejmenší o nejčastějších příznacích cévní mozkové příhody. „Mladší děti často tráví čas se svými prarodiči, kteří jsou nečekanou atakou mrtvice nejvíce ohroženi. Děti se rády babičkám a dědečkům chlubí, co nového se již naučily, takže jim doma chytlavou písničku zazpívají,“ vysvětluje záměr a cíl druhého osvětového videoklipu vedoucí projektu Saste Roma Hana Maršálková.

Důraz na osvětu o mozkové mrtvici je v rámci projektu Saste Roma zřejmý. Jedná se o nejčastější příčinu trvalé invalidity a včasné rozeznání symptomů je pro léčbu klíčové. „Iktová centra ve vybraných nemocnicích umí cévní mozkovou příhodu velmi dobře léčit. Pro možnost poskytnutí vhodné léčby je ale důležité, aby veřejnost znala příznaky této nemoci a ihned volala 155,“ zdůrazňuje důležitost rychlé reakce na příznaky mrtvice vedoucí Cerebrovaskulárního výzkumného týmu a profesor neurologie Robert Mikulík z Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Mezi ty, které mrtvice postihla, patří i pan Desider. Jeho manželka zavolala záchrannou službu, přesto mu po návratu z nemocnice musela pomáhat s oblékáním, hygienou i krmením. „Musel jsem bojovat. Manželka se o mě starala, bez ní bych to nezvládl,“ vzpomíná pan Desider. Díky její podpoře se jeho stav postupně zlepšil a nyní už si může opět užívat čas s vnoučaty. 

Osobní příběhy inspirují ostatní v brožurách i ve videích

Pracovníkům projektu Saste Roma se podařilo získat osobní příběhy i dalších lidí, kteří překonali vážnou nemoc a chtějí se o své zkušenosti podělit s ostatními. V tzv. videích dobré praxe, které primárně poslouží jako obsah pro virální šíření na sociálních sítích, o své minulosti a současnosti vypráví například pan Roman, paní Milena nebo paní Anička. Pro podporu prevence se v nich vyjádřil také lékař Jakub Jarý z infekčního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

Videa jsou plná emocí i důležitých informací od lidí, kteří mají zkušenosti s konkrétními onemocněními. Věříme, že mohou být příkladem pro ostatní, aby dbali o své zdraví a neodkládali návštěvu lékaře, pokud je něco trápí,“ komentuje podobu videí dobré praxe specialistka komunikace pro projekt Saste Roma Hana Frajt Cukrová.

Školáci se naučili zachraňovat životy pomocí workshopů i tance

Projekt Saste Roma se zaměřuje také na vzdělávání dětí, například pomocí zábavných a interaktivních akcí. Na jedné z nich se v dubnu v brněnských Lužánkách sešlo zhruba 70 žáků z vybraných základních škol. Cílem akce bylo dětem předat ty nejdůležitější informace o cévní mozkové příhodě i srdečním infarktu a také podpořit nadšení školáků pro sport a zdravý životní styl. Školáci měli příležitosti si vyzkoušet resuscitaci na cvičných figurínách i metodu FAST, která se používá k rozpoznání mrtvice.

Druhá půlka akce byla věnovaná pohybu. Pod vedením zkušených lektorek z taneční školy NO FEET žáci prověřili svou fyzičku a naučili se taneční pohyby ve stylu street dance. Závěrem akce byli vyhlášeni vítězové krátkého znalostního kvízu, který děti vyplňovaly po konci přednášek. „Polovina z nich dosáhla skóre 100 %, takže jsme rádi, že se děti naučily nejen nové taneční kroky, ale i to, jak zachránit život,“ dodává k akci Maršálková. 

Projekt Saste Roma

Projekt Saste Roma je koordinován Cerebrovaskulárním výzkumným týmem FNUSA-ICRC a spolupracuje na něm s odborníky z Fakultní nemocnice Brno, Masarykova onkologického ústavu, Státního zdravotního ústavu, Krajské hygienické stanice a dalších. Díky všem již realizovaným i připravovaným produktům a službám usiluje tým projektu Saste Roma o šíření povědomí o vybraných onemocněních nejen ve vyloučených lokalitách, ale i mezi širokou veřejností. 

Jeho cílem je předat odborníky prověřené informace lidem srozumitelně a jednoduše a motivovat je k lepší péči o své zdraví a návštěvě lékaře v případě jakýchkoliv zdravotních problémů. Společně proto odborníci připravují různé vzdělávací materiály – od letáčků, přes brožury až po digitální online nástroje – které pomohou šířit povědomí o prevenci, příznacích i léčbě různých onemocněních. 

Dopad aktivit je monitorován. Pracovníci v terénu zároveň sbírají zpětnou vazbu na poskytované služby přímo od cílové skupiny. Díky zmíněnému monitoringu bude na konci projektu Saste Roma k dispozici metodika efektivních a neefektivních aktivit, kterou budou moci využívat další subjekty ke své práci s cílovou skupinu v oblasti zdravotní osvěty.

Více informací o projektu Saste Roma najdete zde nebo na webových stránkách projektu www.sasteroma.com.