Zvolte si oblast:

Cesta proFem za změnami v České republice

oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace
oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace

Vydáno

Cesta organizace proFem je důkazem síly kolektivního úsilí při vytváření smysluplných změn. Organizace byla založena v únoru 1994 jako poradenské centrum pro projekty cílené na ženy a hrála zásadní roli při posilování ženských organizací v celé České republice. V průběhu let se proFem vyvíjela a její komplexní přístup zahrnuje poskytování právního a sociálního poradenství, advokační činnost a vzdělávací úsilí v oblasti prevence genderově podmíněného násilí.

tým proFem

@proFem

Protože si uvědomují, že každá druhá žena se setkává s nějakou formou sexuálního násilí nebo obtěžování a každá desátá žena je obětí znásilnění, zřizuje proFem první specializované Centrum pro oběti sexuálního násilí

54 % žen starších 18 let zažilo během svého života alespoň jednu formu sexuálního násilí nebo obtěžování, zdroj: proFem

Toto centrum, které je milníkem v plnění standardů Rady Evropy, bude nabízet komplexní soubor specializovaných služeb, včetně krizové pomoci v pobytových zařízeních, právního poradenství, psychoterapie a podpory v trestně-právním řízení. Nedílnou součástí tohoto projektu je spolupráce s norským partnerem, Norským krizovým a incestním centrem ve Fredrikstadu, jehož role při budování kapacit prostřednictvím školení byla klíčová. Díky spolupráci napříč organizacemi se organizaci proFem podařilo zvýšit efektivitu i udržitelnost své podpory se zaměřením na posílení postavení obětí a snížení rizika dalšího traumatu. "Jedinečnost spočívá v tom, že všechny služby jsou na jednom místě. Snižuje se tak bariéra ve využívání návazných služeb. Už jen samotná návštěva policie může být velkou bariérou. Sběr genetického materiálu pro trestní případy je velmi unikátní," vysvětluje Jitka Poláková, ředitelka proFem.

Návštěva projektu proFem u příležitosti Výročního zasedání Fondů EHP a Norska v ČR

 


"Podpora z Fondů EHP a Norska umožnila naší organizaci významný posun směrem k založení prvního komplexního centra pro oběti a pozůstalé po obětech sexuálního násilí," říká Jitka Poláková, ředitelka organizace proFem.


 

Současně proFem spustil velkou osvětovou kampaň jejímž cílem je vyvrátit mýty a stereotypy o sexuálním násilí v české společnosti. Tato kampaň, která je klíčová jak pro společenské porozumění, tak pro podporu obětí, zahrnuje vzdělávací výstavy a spolupráci s médii a jejím cílem je změnit vnímání veřejnosti a snížit výskyt i dopad sexuálního násilí.

Výstava, zdroj: proFem

Posilování hlasů, uzdravování životů

Strategický posun proFem směrem k přímé intervenci vznikl jako reakce na vážnou situaci genderově podmíněného násilí v České republice. Jejich klíčová role v legislativních reformách, jako je zavedení pojmu domácího násilí do českého trestního práva, podtrhuje jejich odhodlání k systémové změně. proFem svými mnohostrannými službami nabízí obětem domácího a sexuálního násilí důvěrné poradenství, intervenční centra a krizovou intervenci, čímž prokazuje svou neochvějnou podporu těm, kteří ji potřebují.


"V České republice dosud neexistuje komplexní centrum pro oběti a pozůstalé po obětech sexuálního násilí. Proto je pro nás důležité, že máme partnery z Norska a Islandu, abychom se poučili z jejich metod," říká Eva Michálková, vedoucí oddělení komunikace a fundrisingu proFem. 


 

Projekty organizace podporované z Fondů EHP a Norska jsou součástí komplexní strategie zaměřené na řešení domácího a sexuálního násilí a násilí na základě pohlaví z různých hledisek. Jejich vzdělávací a osvětové kampaně proti stereotypům sexuálního násilí, zřízení specializovaného centra pro oběti sexuálního násilí a vytvoření platformy pro pomoc obětem zdůrazňují inovativní přístup organizace proFem. Tyto iniciativy nejen poskytují přímé služby, ale také podporují společenskou změnu.

Nové Centrum pro oběti sexuálního násílí, zdroj: proFem

Mezinárodní změny

Mezinárodní spolupráce proFem, jako je např. studijní cesta na Island a partnerství se organizací Stígamót (the Icelandic centre for survivors of sexual violence), stejně jako spolupráce a návštěva Dixi Ressurssenter v Norsku zvýšila jejich odborné znalosti v oblasti pomoci obětem sexuálního násilí. Boj proti domácímu násilí překračuje hranice států, což zdůrazňuje význam mezinárodní spolupráce, jejímž příkladem je práce organizace proFem. Sdílením znalostí, zdrojů a osvědčených postupů s organizacemi v různých zemích proFem nejen obohacuje své vlastní přístupy, ale také přispívá k širší, globální strategii boje proti domácímu násilí.


"Podpora z Fondů EHP a Norska umožnila naší organizaci významný posun směrem k založení prvního komplexního centra pro oběti a pozůstalé po obětech sexuálního násilí, posílení mezioborové spolupráce a podpoře citlivější a méně předpojaté společnosti. Tento vývoj je důležitým krokem ke zlepšení celkového systému podpory obětí sexuálního a domácího násilí a bez EHP a Norských fondů bychom toho nebyli schopni dosáhnout," říká Poláková. 


Regiostars proFem

Organizace proFem nedávno získala významné evropské uznání za svou inovativní práci v oblasti pomoci obětem násilí. Ocenění REGIOSTARS je důkazem jejich účinných strategií a vlivu, který mají nejen v České republice, ale v celé Evropě. Vyzdvihuje význam a efektivitu jejich práce v širším kontextu a ukazuje jejich úsilí jako přední příklad při řešení složitých společenských problémů souvisejících s násilím na ženách.

Regiostars

 

Více o proFem https://www.profem.cz