Zvolte si oblast:

Příklad dobré praxe - Odborníci pomáhají lidem mluvit o duševních problémech (projekt podpořen Fondy EHP a Norska 2009 - 2014)

oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace
oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace

Vydáno

Semináře pro studenty i veřejnost, e-mailová nebo osobní poradna. To jsou některé z nástrojů, kterými se odborníci snaží vysvětlit a napravit různé polopravdy a mýty o duševních onemocněních. A zároveň také pomoci jednotlivcům, kteří mají problémy svěřit se a vyhledat pomoc. Do těchto aktivit jsou zapojeny desítky organizací, například také Lomikámen v Berouně a BONA, o.p.s. v Praze. Množství projektů bylo v minulých třech letech financováno z Norských fondů. Duševním onemocněním trpí podle dat Národního ústavu pro duševní zdraví přibližně každý pátý Čech.

Nezisková organizace BONA, o.p.s. pomáhá lidem s duševním onemocněním. Provozuje například chráněné dílny a obchod s řemeslnými výrobky Jedna bedna v Praze, který je zároveň branou pro komunitní centrum a další aktivity jako tematické filmové večery, výstavy anebo osobní poradnu. V ní je jednou týdně k dispozici sociální pracovnice. „Kolemjdoucí často přitáhne design prodejny, až pak si všimnou, že poskytujeme i poradenství. Následně si tak testují, oťukávájí témata, které se týkají partnerských vztahů nebo duševních problémů v rodině,“ popisuje ředitel BONA, o.p.s. Aleš Lang. Zájemci mohou využít i anonymní e-mailovou poradnu, která je určena převážně pro krizovou pomoc. Pracovníci BONA, o.p.s. nejčastěji řeší dotazy spojené s domácím násilím, šikanou a komplikovanými rodinnými vztahy. „Ukazuje se nám, že česká společnost ještě není připravena otevřeně mluvit o svých problémech. A že jich je! Lidé se bojí chodit za odborníkem. Co lze, řešíme sami, jinak samozřejmě odkazujeme dál. Stále je potřeba daleko větší osvěta. Na školách, veřejných institucích i v nemocnicích.“

„Destigmatizace“ duševních nemocí tedy osvěta a odstraňování nálepek a předsudků je tematickou prioritou pomoci z Norských fondů. Dalším z podpořených projektů z minulých let, který bojuje se stereotypy je například webový portál www.mujmindset.cz. Jeho návštěvníci zde najdou množství informačních zdrojů, návody jak pomoct, odkazy na online poradnu i videa, která ukazují duševně nemocné v jiném světle.

Na osvětě v duševním zdraví na Berounsku se podílí i pracovníci z organizace Lomikámen. Komunikují s širší veřejností, psychiatry, starosty a zastupiteli, a taky se studenty.

Ve spolupráci s ambulantní psychiatričkou Jindřiškou Masnerovou připravili informační brožurky v designu starých školních sešitů, které stručně představují duševní nemoci, možnosti jejich léčby a osobní příběhy klientů. Na středních školách organizují semináře s názvem Blázníš? No a! Jde o koncept workshopů, který pořádají různé organizace napříč republikou. Setkání na škole je rozděleno do tří částí. První popisné, druhé interaktivní, ve které se zapojují studenti se svými zkušenostmi, a třetí, ve které vystupuje člověk se zkušeností s duševním onemocněním, jenž byl ale do té doby v roli jednoho z lektorů workshopu. „Studenti často v úvodních částech řeknou něco hodně nelichotivého o bláznech. Když pak jeden z nich, kterého do té doby brali za úplně normálního, vystoupí se svým příběhem, je to síla. Už jsme si i společně pobrečeli…. Zároveň jsme však také mnohokrát zjistili, že i v těžkých situacích, které do života může přinést duševní onemocnění, existuje nejen naděje, ale i konkrétní možnosti řešení a různé způsoby podpory na cestě k uzdravení. Projekt „Blázníš? No a!“ studentům přináší nový pohled na téma duševního zdraví, pohled méně zatížený předsudky a obavami, pohled často překvapivě úlevný. Prevence je potřeba i na základních školách. Ovšem s trochu jiným pojetím a zaměřením na to, jak o sebe pečovat a jak se svěřovat,“ popsala sociální pracovnice Petra Zemanová z Lomikamene.

Prevence duševních onemocnění v rané fázi už u dětí je i jednou z priorit Ministerstva zdravotnictví v oblasti duševního zdraví. Proto je podpora duševního zdraví dětí jednou z hlavních tematických oblastí programu Zdraví, který je podpořen z EHP fondů a který by se měl rozběhnout v druhé polovině roku 2019.