Zvolte si oblast:

Komiksové příběhy přibližují každodenní život lidí s duševním onemocněním

oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace
oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace

Vydáno

Lidé se schizofrenií nebo depresí nejsou nebezpeční a není důvod se jim vyhýbat. Jejich chování se ale může někomu zdát zvláštní a jejich život je mnohdy těžší kvůli předsudkům. Dopady duševních onemocnění na život člověka i jeho blízkého okolí ukazují komiksy, které připravili zástupci FOKUS České Budějovice v partnerství s FOKUS Tábor v minulém období Fondů EHP a Norska. Aby zvýšili znalosti o tématu, zpracovali reálné příběhy svých klientů.

Paní Šárce přivezl technik před sedmi lety novou pračku. Jeho dobře míněné varování: „Pozor na odpadní hadici,“ v ní vyvolalo obavy, že vytopí sousedy a snad i celé město. Pračka proto stála v koupelně léta nevyužitá a paní Šárka prala veškeré prádlo dál ručně ve vaně. Později díky podpoře sociální pracovnice paní Šárka strach rychle překonala a nyní už vše zvládá sama. To je jeden z reálných komiksově ztvárněných příkladů, jak paranoidní schizofrenie může ovlivňovat život člověka. Čtenáři komiksů se dále mohou seznámit například s Monikou trpící depresí, které vůbec nepomáhají nevyžádané rady z okolí jako „Vzpamatuj se.“ „Hlavu vzhůru.“ „Buď v pohodě!“ „Uvolni se.“ „Vzchop se!“ Naopak toto jen prohlubuje její osamělost a beznaděj. Monika by si přála, aby ji nikdo do ničeho nenutil a třeba ji beze slov obejmul. Dalším z hrdinů je bývalý podnikatel a technicky zdatný Ludvík, který několikrát uspěl ve výběrovém řízení na novou práci, ale neprošel lékařskou prohlídkou. Možná, že kvůli předsudkům. „Návrhů na komiksy jsme měli dvacet, finálně jich vzniklo šest napříč diagnózami a projevy nemoci,“ uvedla ředitelka FOKUS České Budějovice Zdenka Kuviková.
Komiksy, které zpracovalo nakladatelství Baobab a konkrétně výtvarník Stanislav Setínský, vycházely v časopisu Respekt v letech 2015 a 2016. Kromě komiksů vznikly i články s příběhy klientů, které vycházely v MF Dnes a například také tištěné Noviny o lidech, kterým se nemusíte vyhýbat v nákladu deset tisíc kusů. Zájemci si je mohou prohlédnout ve všech knihovnách po České republice.

 Na Facebooku najdou fanoušci stránku s aktuálními příspěvky k tématu.

Hlavní fáze projektu byla ukončena před více než třemi lety, ale osvětu u veřejnosti šíří komiksoví hrdinové a jejich příběhy dále. Plakáty s komiksy ve formátu A1 a noviny mohla veřejnost zhlédnout na mnoha výstavách v knihovnách, kavárnách nebo na univerzitách. „Komiksy mají stále velký ohlas. Teď je zrovna bereme na semináře s poskytovateli služeb v regionu. Jejich tvorba pro nás byla velkou příležitostí a zároveň školou. Podařilo se nám sesbírat kvalitní příběhy a výsledné grafické zpracování je povedené. Citlivě se musel hledat způsob vyjádření příběhu, tak aby ve skutečnosti nestigmatizoval a nedehonestoval hrdiny. S odstupem bychom se snažili přidat ještě víc pozitivních příkladů. Například našeho klienta, který se z role nemocného dostal do jiné životní role, začal fungovat jako táta, má práci a nastoupil svoji cestu k zotavení. Takové příběhy nabíjí nás pracovníky. Díky nim předáváme energii dalším klientům, také ukazují směr a určují hodnoty, které sdílíme.“, popsala Zdenka Kuviková.
Zájemci mají další šanci vidět komiksy na živo ve Velkopřevorském paláci v Praze. Jejich výstava je doprovodným programem zahajovací konference programu Zdraví, která se koná 19. září 2019 a která je součástí osvětové akce Týdny duševního zdraví. Podrobnosti k plánovaným výzvám programu Zdraví, které se rovněž zaměřují na duševní zdraví, najdete zde.

Projekt „Ti, kterým se vyhýbáme“ byl podpořen v uplynulém období Fondů EHP a Norska.