Zvolte si oblast:

Pomáhají tím, že žijí – peerská kampaň Studia 27

oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace
oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace

Vydáno

Co mají společného dívka trpící anorexií s mužem, jehož dobrovolná smrt kolegů z divadla uvrhne do zoufalství a nechá ho vyhořet? Kde jsou limity dobrovolné samoty a proč stojí za to nestavět se čelem jedoucímu vlaku? O tom všem hovoří šestice peerů, kteří sdíleli svůj životní příběh v kampani #PEERpomaha Studia 27.

Rozcestník kampaně na webu Studia 27

(O kampani #PEERpomaha projektu Studio 27 představuje pacientské hnutí peerů)

Studio 27 je uskupení video žurnalistů, kteří mapují dění v oblasti duševního zdraví. Pořádají veřejné besedy, připravují rozhovory, editují a natáčejí videa, která umisťují na Youtube a další sociální sítě. To vše přes to, že jim kdysi byla oznámena obávaná diagnóza paranoidní schizofrenie. Svým příkladem ukazují, že je možné se díky pracovnímu nasazení i vzájemné empatii stát hodnověrným médiem a zasadit se o změny k lepšímu v oblasti péče o duševní zdraví. Členové Studia 27 podporují také reformní snahy v problematickém silovém poli psychiatrie. V rámci projektu, který byl podpořen z fondů EHP a Norska, dávají tentokrát naplno zaznít hlasu peer pracovníků. To jsou lidé, kteří si sami prošli zkušeností s duševní nemocí a nyní tyto své zkušenosti předávají a využívají k pomoci a podpoře druhých.

Člověk, který se poprvé ocitne v pacientské roli ve sféře duševního zdraví, bývá často velmi zaskočen a dezorientován. Rovněž psychiatrický pacient, kterého zasáhne stigma duševní nemoci a udržuje ho dlouhá léta v pasivitě, potřebuje najít smysl svého utrpení a vrátit se postupně k plnohodnotnému životu. Cestu, která je vždy individuální, může přece jen také odvozovat z příkladu peer pracovníků, kteří se i díky svému společenskému angažmá začali z nemoci zotavovat.

Studio 27 ve Studiu 6

(https://www.ceskatelevize.cz/porady/1096902795-studio-6/222411010101103/cast/944060/)

Práce, kterou odvádí v tuto chvíli asi 150 peerů po celé ČR, je často neviditelná. V různých psychiatrických nemocnicích, sociálních službách, či multidisciplinárních týmech Center duševního zdraví, musí svádět boj o integritu a význam peerské expertízy. Proto jak oni, tak samotní lidé s duševním onemocněním, volají jak po formální, tak především po neformální podpoře. Otevřenost, se kterou hosté Studia 27 hovoří na besedách a ve videorozhovorech, má na duši lidí s psychiatrickou diagnózou doslova hojivé účinky.

Odvaha peerů veřejně vystoupit se svým příběhem zašla v projektu Studio 27 představuje pacientské hnutí peerů až tak daleko, že propůjčili svou tvář na CityLighty v metru. Jejich příběhy jsou veřejně dostupné, jejich identita snadno rozpoznatelná. I díky tomu jsou jejich slova ve veřejném prostoru opravdu slyšet.

Článek Anny Košlerové na iRozhlas.cz

(Chtěla skočit z paneláku, teď svým příběhem pomáhá lidem s duševní nemocí | iROZHLAS)

 

Projekt: Studio 27 představuje pacientské hnutí peerů, ZD-MGS3-031, Program Zdraví

Příjemce: Studio 27 – zaostřeno na duši, z.s.