Zvolte si oblast:

Zikmundovu vilu navštívil velvyslanec Norského království

oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace
oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace

Vydáno

Zástupci Nadačního fondu Zikmundova vila přivítali v pondělí 9. ledna v prostorách vily velvyslance Norského království Victora Conrada Rønneberga. Při své pracovní cestě do Zlína si nejen prohlédl dům, kde žil cestovatel Miroslav Zikmund, ale rovněž se zajímal o probíhající spolupráci s norským Muzeem Kon-Tiki a aktivity realizované s přispěním Fondů EHP a Norska.

Právě díky podpoře z Fondů EHP a Norska se na podzim 2022 otevřela Zikmundova vila veřejnosti a poskytla lidem možnost seznámit se s domovem i osobností Miroslava Zikmunda. „Těší nás velký zájem návštěvníků. Od samotného zpřístupnění vily jsou všechny termíny plně obsazeny. V tuto chvíli jsou již prohlídky vyprodány až do konce března, přestože jsme jejich počet zdvojnásobili,“ uvedl Čestmír Vančura, předseda Nadačního fondu Zikmundova vila s tím, že další termíny budou otevřeny v rezervačním systému koncem ledna. 

Projekt Zikmundova vila – brána do světa umožňuje milovníkům cestování a dobrodružství také poznat blíže osobnost cestovatele Thora Heyerdahla, o jehož odkaz se stará norské Muzeum Kon-Tiki, se kterým nadační fond spolupracuje. „Jednou z akcí ve vile v rámci tohoto projektu byla listopadová beseda cestovatele Petra Horkého, blízkého přítele Mirka Zikmunda, který návštěvníkům vily ve svém poutavém vyprávění přiblížil svá osobní setkávání s Thorem Heyerdahlem i období jejich pětileté spolupráce. Právě Petr Horký přivedl vnučku Thora Heyerdala a dnešní ředitelku Kon-Tiky, Liv Heyerdahlovou, do vily Miroslava Zikmunda, kde se tento projekt narodil,“ vysvětlit Čestmír Vančura a dodal, že od konce dubna bude možné navštívit unikátní výstavu věnovanou tomuto norskému cestovateli v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně, kterou připravuje fond v úzké spolupráci s muzeem Kon-Tiky.

V partnerském muzeu Kon-Tiki v Oslu se potom na jaře letošního roku uskuteční výstava věnovaná cestovatelům Hanzelkovi a Zikmundovi, které s Heyerdahlem spojuje mimo cestovatelské vášně i rok 1947, kdy se vydali na objevitelskou cestu po Africe a Jižní Americe. Thor Heyerdahl v témže roce zahájil vlastní expedici Kon-Tiki, aby světu ukázal, že národy Polynésie a Jižní Ameriky byly v prehistorických dobách propojeny. „Obě expedice měly společný druhotný cíl: sblížit lidi tím, že přiblíží příběhy z jejich cest.  My nyní díky česko-norskému partnerství můžeme propojovat myšlenky, objevy a osobnosti cestovatelů a zachovat tak jejich vzácný, nadčasový odkaz pro budoucí generace,“ doplnil Čestmír Vančura.
 
Velvyslanec Norského království zavítal do Zikmundovy vily v rámci své oficiální cesty do Zlína. „Jak pan Zikmund a Hanzelka, tak Thor Heyerdahl byli vizionáři, kteří se dokázali dívat přes horizont. Je skvělé pro každou společnost mít lidi, kteří můžou přinést nové impulsy jako oni,“ řekl velvyslanec Victor Conrad Rønneberg. Ocenil také, že je kromě tohoto projektu ve zlínském regionu i celá řada dalších z norských fondů. „Je ohromné, co se zde podařilo vytvořit. Je to vlastně výraz dobré spolupráce mezi Norskem a Českou republikou. Právě zdejší region patří k nejúspěšnějším v České republice co do počtu bilaterálních projektů. Doufám, že do budoucna bude takových projektů ještě přibývat, nejen těch z těch norských fondů, ale třeba i ekonomických a investičních.

O Zikmundově vile

Dům byl postaven ve funkcionalistickém stylu firmou Baťa v letech 1934-1935, a to jako služební byt pro prvního hejtmana zlínského okresu, vládního radu, JUDr. Josefa Januštíka, který zde žil v pronájmu s ženou Marií do roku 1953. Už v roce 1942 ale vilu od firmy Baťa koupil oscarový režisér, Elmar Klos – syn Marie Januštíkové z prvního manželství. Klos tak zajistil rodičům bydlení i po odchodu vládního rady do penze. V roce 1953 byli Januštíkovi kvůli nepohodlnosti komunistickému režimu vyhoštěni ze Zlína. Klos tak objekt s rozlehlou zahradou čítající téměř 9 000 m2 prodal cestovateli Miroslavu Zikmundovi, který společně s Jiřím Hanzelkou zpracovával v té době ve zlínských ateliérech své filmy z cest. Zikmund vilu nechal v témž roce přestavět dle návrhu architekta Zdeňka Plesníka do dnešní podoby. O vybavení interiéru se postaral designér Miroslav Navrátil. Od roku 2000 je dům společně se zahradou zapsán mezi kulturní památky. Miroslav Zikmund na Nivách strávil téměř 70 let. Vilu prodal až v roce 2020, a to zlínskému podnikateli, Čestmíru Vančurovi. Vančura ve shodě s přáním Miroslava Zikmunda založil nadační fond, který se v současnosti o dům stará. Díky podpoře Fondů EHP se unikátní prostor opředený celou řadou příběhů otevře po téměř 90 letech privátního užívání široké veřejnosti.
 

Více info o projektu: https://www.zikmundovavila.cz/