Zvolte si oblast:

Velká soutěž o cestu do Norska

oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace
oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace

Vydáno

Národní kontaktní místo Fondů EHP a Norska v České republice - Ministerstvo financí vyhlašuje letní cestovatelskou a fotografickou soutěž „Cestuj s Fondy EHP a Norska“ o cestu do Norska a další zajímavé ceny, které zajišťuje Velvyslanectví Norského království v Praze. Soutěž má za cíl přivést nejen hledače kešek, ale všechny, kteří rádi poznávají kulturní a přírodní zajímavosti České republiky na pozoruhodná místa, a tím podpořit povědomí o projektech financovaných prostřednictvím Fondů EHP a Norska.

Keškařské prázdniny
Prázdniny jsou pro každého ideálním obdobím pro putování a poznávání nových koutů naší vlasti, a pokud je to spojeno se soutěží, při níž mohou i něco vyhrát, tak není co řešit. Stačí se registrovat na stránkách soutěže http://www.cestujsfondy.cz a vydat se na cesty.
Díky naší soutěži budou soutěžící poznávat zajímavá místa po celé republice a seznamovat se s úspěšně realizovanými projekty. Podpořeno jich bylo již více než 1 000, tedy bylo z čeho vybírat. Soutěž má dvě části – cestovatelskou a fotografickou. Bude rozmístěno 10 schránek - kešek po celé České republice v místech realizace jedinečných projektů podpořených z Fondů EHP a Norska. Úkolem soutěžících bude tyto kešky najít a správně odpovědět na otázky v nich umístěných. Pokud zodpoví správně alespoň 5 z nich, budou zařazeni do slosování o zajímavé ceny. Fotografická část je zaměřena na sdílení fotografií souvisejících s těmito projekty. Zvítězí fotografie s nejvíce „lajky“ a další vítěznou fotografii vybere odborná porota.
Jaká místa mohou soutěžící navštívit? Jako příklad uvádíme Zubačku, která patří k unikátům Jizerských hor a Krkonoš, historická letadla v památných hangárech AERO Letňany či poutní chrám panny Marie na Chlumku v Luži.
Najít kešky není žádný problém ani pro začínající, natož zkušené „kačery“. A s odpověďmi si také každý poradí.
Mezi ceny patří například zájezd do Norska, norský svetr nebo půl kila norského lososa.

K čemu slouží Fondy EHP a Norska?
Prostředky z Fondů EHP a Norska čerpá Česká republika již od svého vstupu do EU v roce 2004. Podpořeno již bylo přes 1000 individuálních projektů v celkové částce téměř 237 milionů EUR.
V druhém období (2009-2014) bylo vyčerpáno více než 90 % z přidělených 122 milionů EUR.
Díky podpoře z programů zaměřených na ochranu životního prostředí, obnovu památek, podporu živého umění, ohrožené děti, zlepšení psychiatrické péče nebo i výměnné pobyty studentů a podporu neziskového sektoru, se podařilo vytvořit hodně užitečného. Podpořeny byly také věda a výzkum, rovné příležitosti, justice či spolupráce v rámci Schengenu.
Třetí období těchto Fondů bylo již zahájeno a Česká republika v něm obdrží dalších 5 miliard Kč. První výzvy budou vyhlášeny v průběhu roku 2019.